2. mai - hilsen fra ordfører Ida Stuberg

Hilsen fra ordfører 02.05.20

I går ble 1.mai feiret på historisk vis med fin digital sending fra Øyna. Et godt initiativ for å få til høytidsstund og feiring sammen «hver for oss».

Denne uken har vi hatt felles møte med 17.mai komiteene i kommunen, kirken, kor og korps,  og lagt planer for den lokale feiringen. Som kjent blir det ikke tradisjonelle markeringer, men på bakgrunn av gode innspill fra både kirken og komiteene, så blir det felles gudstjeneste kl 11 på nett. Jeg håper og tror at dette blir en fin anledning til å oppleve fellesskap samtidig som vi ivaretar nasjonale retningslinjer. Både korps og kor kommer til å bidra til skikkelig stemning rundt omkring i kommunen, noe jeg setter svært stor pris på. Detaljert program kommer etter hvert, men det kan være greit å merke seg allerede at selv om det skulle komme betydelige endringer over helga knyttet til hvordan markering kan foregå (jf. bebudet informasjon om dette fra kulturdepartementet) har vi blitt enige om at det uansett ikke legges opp til arrangement på tradisjonelt vis.

I forbindelse med den gradvise åpningen av samfunnet vårt, har det vært nødvendig å minne om retningslinjene. Det er det stadig, men vi må i tillegg evne å dreie fokus på handlingsrommet også. Det er bra at vi gradvis nærmer oss litt mer normale forhold, og skolestarten denne uken har gått fint. Det er lagt gode planer, og vi har dyktige ansatte også på dette området som har skapt trygge rammer for de yngste innbyggerne. Nå venter vi spent på nærmere informasjon med tanke på de øvrige klassetrinnene.

Som sagt er det behov for å dreie fokus mot handlingsrommet også, samtidig som smittevernhensyn ivaretas, og det er en krevende balansegang. Jeg forstår godt at det er frustrerende at man ikke får tilstrekkelig informasjon raskt nok. Det kan vi kjenne på til tider også i kommunen. Jeg opplever det sånn, dette til tross, at det er stor forståelse for at dette er vanskelig. Bredden i de henvendelsene som ønskes besvart spenner vidt, og alle er av stor betydning for dem som stiller spørsmål. Vi skulle mer enn gjerne imøtekommet og kvittert ut positivt svar raskt, men det går dessverre ikke. Ettersom vi nå er i en situasjon ingen av oss tidligere har opplevd, blir rimeligvis veien til mens vi går. Det påhviler nasjonale myndigheter et enormt ansvar for de vurderingene som til enhver tid gjøres. Det er lett å se i etterkant hva som kunne og burde vært gjort, men beslutningene blir trolig bedre ved å sikre at en har godt nok grunnlag å ta dem på. Sånn har det vært hele veien i denne tiden vi er inne i, og vi må nok belage oss på at sånn vil det være i fortsettelsen også.

Neste uke er det klart for oppstart av årets InderøyTurer. Vi går en annerledes sommer i møte med noen begrensede muligheter sammenlignet med det vi er vant til å ha av handlefrihet, og årets satsing på InderøyTur er kanskje den viktigste noensinne. Folkehelsealliansen i Trøndelag lanserte sin kampanje for bedre psykisk helse i påska. Den har fått navnet Hodebra, og på FaceBook er den kjent under «Hodebra for mæ og dæ» med fokus på vår mentale helse. Gjennom bl.a HUNT data dokumenteres en økning i psykiske plager hos ungdom og unge voksne, og at psykiske plager blant voksne er en av de største folkehelseproblemene i Norge.  Hodebra bygger på «ABC for bedre mental helse» og handler kort fortalt om å -gjøre noe aktivt, gjøre noe sammen og gjøre noe meningsfylt. InderøyTur i år vil ikke avvikles med felles arrangementer, men det er likevel gode muligheter for å ta med familien, en venn eller nabo ut på tur. Mange har allerede deltatt svært aktivt på konseptet over år, men det er stadig plass for flere.

Gjennom enorm dugnadsinnsats fra både grunneiere, frivillige lag og organisasjoner kan vi få gode opplevelser rundt om i hele kommunen.

Takk for at du bidrar i den store dugnaden, #følg nasjonale retningslinjer #gled et medmenneske #handle lokalt - og riktig god lørdag.

Mvh Ida