vann

Vanningsrestriksjoner for abonnenter tilknyttet Røflo vannbehandlingsanlegg

Det siste døgnet har forbruket gått videre opp, og vi klarer ikke lenger å fylle opp igjen høydebassengene. Det vil si at forbruket er større enn produksjonen. Selv om vi onsdag produserte over 100.000 liter mer enn mandag. Vi har derfor ikke noe annet valg enn å innføre vanningsrestriksjoner for abonnenter tilknyttet Røflo vannbehandlingsanlegg. Det vil si alle abonnenter med kommunalt vann på østsiden av Skarnsundet.

Vi begynner med restriksjoner på vanning av plen, og håper at dette, i tillegg til gode vaner hos abonnentene, vil bidra til at forbruket går ned til et nivå vi klarer å produsere for. Vi vil være avhengig av gode vaner og fornuftig bruk av vannet, da stopp av plenvanning alene sannsynligvis ikke er nok. Dersom dette ikke gir tilstrekkelig effekt, vil vi måtte innføre ytterligere restriksjoner. Prioriteringen er å sikre godt og nok drikkevann, vann til sanitær, og vann til brannberedskap.

 

Restriksjoner fra 03.06.2021:

  • Det er ikke tillatt å vanne gressplen med vann fra kranen. (ikke med vannspreder eller slange, eller andre måter)
  • Det vil bli gjort en ny evaluering av situasjonen senest om 2 uker i forhold til innførte restriksjoner

 

Anbefalinger for å bidra til å unngå ytterligere restriksjoner

  • Ikke vann blomster i direkte solskinn, eller når det er på det varmeste. Vann på kvelden, da gjør blomstene seg mest nytte av vannet.
  • Ikke vann mer enn nødvendig.
  • Bruk sjøen som avkjøling der du kan.
  • Ikke la vannet renne unødvendig i husholdningen.
  • Utsett vask av biler, husfasader, terrasser og lignende til en gråværsdag. Nyt heller finværsdagene på stranda.
  • Forbered deg for å samle regnvann til vanning av hage
  • Vurder om det går an å bruke vannet flere ganger. Kan blomsterpotta få vannet du skyller kasserollen med? Kan du stå på plena hvis du MÅ vaske bilen?

 

Hva betaler du for?

Vannverket er et selvkostområde i kommunen. Det betyr at hver en krone som brukes på vann, betales av abonnentene. Ingenting av dette belastes kommunens lommebok, og ingenting av annen kommunal aktivitet, som skole, kultur, veg, investeringer i helsebygg, politikk eller lignende, belaster lommeboka til vannverket. Det er to helt separate lommebøker det leveres separate regnskap for. Det du betaler for literen i krana er akkurat det det koster å få den renset og fraktet til huset ditt, hverken mer eller mindre. Med vannmåler installert betaler du også akkurat for den mengden du bruker. Vanningsrestriksjonene vil dermed ikke ha noen økonomisk konsekvens for deg som abonnent, annet enn at den gjerne blir litt lavere med fornuftig bruk av vannet.

 

Status i arbeidet med å øke kapasiteten ved Røflo vannbehandlingsanlegg

Siden nyttår har det pågått arbeid ved Røflo vannbehandlingsanlegg, anlegget som leverer vann til abonnentene på østsida av Skarnsundet. Her har man begynt å kartlegge, fjerne gamle ubrukte kabler og utstyr, og forberede for montering av nye styringssystemer. Før helga ble det sendt ut brev til sårbare abonnenter og næringsliv angående planlagt driftsstans ved vannbehandlingsanlegget i uke 34 og 35 for å installere nye styreskap. For å få montert de nye styringssystemene, er vi nødt til å ta anlegget ut av produksjon i to uker, og vi vil da sende ufiltrert, men klorert, vann ut på nettet. Det er dessverre ingen veg utenom hvis vi skal oppnå høyere rensekapasitet ved anlegget. Vannet vil være trygt å drikke, men det vil ha høyt humusinnhold, og være likt det vannet som vi hadde på Inderøy fram til 1995 da vannbehandlingsanlegget ble satt i drift. Vi vil og oppfordrer og til å koke vannet som skal brukes til matlaging og drikke for å være helt på den sikre siden. Arbeidet med oppgraderingene går så raskt som det kan gå, og selv med noen leveringsutfordringer på grunn av koronapandemien, klarer vi å holde framdriftsplanen om å få oppgradert nå høsten 2021. Vi har hatt dialog med noen av de største forbrukerne i næringslivet på Inderøy, og endte opp med at slutten av august vil gi de minst produksjonsulemper. Vi ser fram til å få oppgradert anlegget som har levert godt drikkevann siden 1995, og det vil gi både en bedre rensekapasitet, og en bedre arbeidshverdag for driftsoperatørene som står på for å sikre abonnentene godt drikkevann.

 

Skjema