Hovedregel
Saksdokument, journaler og lignende register for organet er åpne for innsyn så lenge ikke annet følger av lov eller forskrift med hjemmel i lov, jf. offentlighetsloven § 3.
Mottak via eInnsyn på kommunens innbyggerportal
Publikum kan se hva som saksbehandles i sakssystemet Elements Cloud, via kommunens postliste. Der kan publikum bestille innsyn i graderte opplysninger.
Innsyn kan bestilles via postliste på kommunens innbyggerportal. Ved å klikke på dokumentet det ønskes innsyn i, og knappen «Bestill innsyn», sendes innsyn direkte til egen arkivinnsynssak i saksbehandlingssystemet Elements Cloud. Begjæringen havner så direkte i elementssak. Arkivpersonell vurderer hvem som settes som saksbehandler, eller innhenter opplysningene hos saksbehandler på det spesifikke fagområdet det gjelder.
Mottak av innsynsbegjæringer på e-post
Om postmottaket eller saksbehandlere mottar innsynsbegjæringer direkte på e-post, SMS eller andre digitale kanaler, skal disse overføres til samlesaken via drag and drop.
Organinterne dokumenter
Det gis ikke innsyn i dokumenter som er under arbeid (ikke ekspedert/ferdigstilt). De vil heller ikke vises i postliste.
Arkivpersonell besvarer eller fordeler begjæringer videre til saksbehandler. Den som behandler innsynsbegjæringen må vurdere om dokumentene det bes om, er unntatt offentlighet. Hvis formuleringen i innsynsbegjæring er for generell, slik at dokumentasjonsmengden blir uforholdsmessig stor, kan saksbehandler be avsender presisere mer utdypende.
Innsynssaken skal besvares så raskt som mulig. Det vil si «uten ubegrunnet opphold» (Offentleglova § 29) og senest innen 3 arbeidsdager (§ 32). Midlertidig svar skal gis dersom ikke tre virkedager kan overholdes. Blir ikke innsynskravet besvart innen tre virkedager regnes det som avslag, og kan påklages.
Som hovedregel er innsyn gratis, men det finnes unntak (Forskrift til offentleglova §4).
Unnta offentlighet
I noen tilfeller har man plikt til å unnta opplysninger fra innsyn. Det gjelder når opplysningene er av person- eller forretningssensitiv karakter, og da skal man ikke utøve merinnsyn. Dette er hjemlet i Forvaltningslovens § 13 første (og evt. andre) ledd, samt de lover som pålegger taushetsplikt.
Slik utfører du sladding av ett dokument
Inderøy kommune skal ta i bruk bruk programmet på PixEdit skanner for sladding av elektroniske dokumenter i 2025.
Dokumentmaler
Avslag om innsyn skal være skriftlig, begrunnes i hjemmel og klageadgang skal oppgis (Forvaltningslovens § 29). I saks- og arkivsystemet elements ligger det fire ferdige dokumentmaler for bruk når man skal svare ut en innsynsforespørsel.
Partsinnsyn
Som part i en sak har man som hovedregel rett til innsyn i alle registrerte opplysninger som omhandler en selv. Det er Forvaltningsloven med forskrift som regulerer denne innsynsretten, og som beskriver visse unntak.
Også krav om partsinnsyn kan fremmes skriftlig eller muntlig, men skriftlig innsynsbegjæring enten pr. post eller elektronisk post til vårt postmottak er å foretrekke. Ved bruk av elektronisk post kan forvaltningsorganet be om ytterligere dokumentasjon for å sikre partens identitet, jf. eForvaltningsforskriften § 4 punkt 2.
Journalføring av innsynsbegjæring
Innsynsbegjæringer og svar på innsynsbegjæring journalføres i samlesak i elements pr. kalenderår. (Arkivinnsyn – innsyn – årstall.)
Innsynsbegjæring i barne- eller elevmapper
Kommer det innsynsbegjæringer som omhandler barnehage- eller elevmapper, kontaktes rektor eller styrer for den skolen eller barnehagen personen har gått/går på.
Innsynsbegjæring i barnevernsmapper
Kommer det innsynsbegjæringer som omhandler barnevernsmapper, er det barnevernstjenesten som skal behandle disse.
Registreringsregler for journalføring av innsynsbegjæringer i elements
Saksnivå
Sak opprettes av arkivet ved hvert nytt kalenderår og er registrert slik:
Tittel: Arkivinnsyn – innsyn - årstall
Journalpostnivå
Når en innsynsbegjæring kommer via eInnsyn registreres dette automatisk slik:
Begjæring om innsyn i sak: 0000/00-0
Når en innsynsbegjæring mottas på e-post og tas inn med drag og drop, skal den tituleres slik manuelt:
Tittel: Begjæring om innsyn i sak: Ev. saksnummer eller en kort beskrivelse hva saken gjelder.
Svar på innsynsbegjæringen slik
- Velg svar i den inngående journalposten.
- Ta opp riktig dokumentmal, alt etter om det er innvilget eller ikke.
- Knytt til de vedleggene som skal være med og flett dokumentet på nytt.
- Sett saken ferdig og ekspeder knappen kommer opp.
Klage på avslag
Dersom vi mottar klage på avslag om innsyn skal denne journalføres på samme sak som innsynsbegjæringen. Innsynet vurderes på nytt. Dersom vurderingen fremdeles er at innsyn ikke kan gis, skal klagen oversendes til Fylkesmannen.
Formål med rutinen
Hensikten med denne rutinen er å sikre at innsynsbegjæringer blir behandlet riktig i henhold til gjeldende lovverk. Lovverk som ligger til grunn, er offentlighetsloven og forvaltningsloven. Offentlighetsloven legger til rette for at virksomheter i det offentlige er åpen og gjennomsiktig.