error_outline
27. januar kl. 15:19

Koronavirus - informasjon og vaksinering

Les mer clear
A A A
Kontrastverktøy Kontrastverktøy
 
Q-tips

Kommunen opplever store driftsproblemer for avløpspumpestasjonene

Kommunen opplever store driftsproblemer for avløpspumpestasjonene pga. store mengder våtservietter, engangskluter mm.

Dette skal ikke i do

Q-tips, våtservietter etc.

Q-tips, våtservietter, bomullspads og lignende kan tette igjen kloakkrørene våre og lage problemer. Når du har brukt baby våtservietter(wipes), putter du dem inn i den brukte bleien, pakker bleien sammen og kaster alt i restavfallet. Det finnes ingen våtservietter som skal spyles ned i toalettet, selv om noen produsenter mener dette. Tester som er gjort, viser at for eksempel rengjøringsservietter for toalett løser seg opp mye tregere enn dopapir. Du kan risikere å tette igjen rørene dine hvis du putter dette i do. Alle typer våtservietter skal puttes i søppelbøtta – det finnes ingen unntak! Brukte bomullspads, sminkefjerneservietter og q-tips må heller ikke kastes i toalettet. Skaff deg en liten søppelbøtte til å ha på badet, slik at du kan kaste alle småtingene i bøtta. Det finnes mange tøffe og stilige søppelbøtter som kan være fine å ha på badet ditt.

Forer du rottene?

Matrester/fett

Rester fra supper og gryter som helles i avløpet, er deilig mat for kloakkrottene, i tillegg til at restene kan inneholde mye fett som fester seg på rørveggene. Matrester bør kastes i matavfallet så sant dette er mulig.  Flytende matrester kan helles over i en tom melkekartong som teipes igjen i toppen og kastes i restavfallet. Du kan også putte kartongen i fryseren i et døgn, slik at matrestene stivner før du kaster den i avfallet. Fett i stekepannen fjerner du med tørkepapir og kaster sammen med matavfallet.

Fett fra ribbe, pinnekjøtt, smultgryte og liknende lar du stå til det er avkjølt og stivnet. Så kan du skrape det ut og kaste det sammen med øvrig matavfall. Bruk gjerne tørkepapir for å få med alt fettet ut av gryter og panner, før du vasker dem i oppvaskkum eller oppvaskmaskin.

Fett som ikke stivner, kan du samle i tett emballasje (f.eks. i en brukt melkekartong, plastkanne/ flaske) og levere til avfallsmottaket på Strendene. Mindre mengder flytende fett kan helles i matavfallet.

 

Skjema