error_outline
12. mai kl. 09:11

Koronavirus - informasjon og vaksinering

Les mer clear
A A A
Kontrastverktøy Kontrastverktøy
 
pagelogo
 
Kulturminneprisvinnere. Foto: Rune Langfjæran

Asbjørn Karlsen og Ingunn Fylkesnes

Landhandelmuseet i Venneshamn får kulturminneprisen

Kulturminneprisen 2017 tildeles Asbjørn Karlsen og Ingunn Fylkesnes ved Landhandelmuseet i Venneshamn.

De får prisen for arbeidet med å sette i stand den gamle handelsbygningen i tråd med gammel byggeskikk og gjenoppbygge landhandelen.

Fylkesnes og Karlsen formidler historien på en lågmælt, kvalitetsfokusert og framifrå måte.

I begrunnelsen for tildelingen fra Hovedutvalg Folk heter det:
Det er ikke mange sjønære, eldre bygninger i Norge som har blitt satt i stand slik at folk kan komme innom. Men Landhandelmuseet i Venneshamn skiller seg likevel ut. De bruker ikke historia som dekor for å selge espresso eller pizza. Det er historia, og historiene som er sjølve varen. På nettsida gjør Karlsen det klart at det du får på landhandelsmuseet er minner over disk, enten i form av kalsenkjeks og kaffeskvett, eller i form av historier, som oftest begge.

Siden 2009 er den gamle handelsbygningen satt i stand i tråd med gammel byggeskikk, og landhandelen er gjenoppbygd. I arbeidet har han brukt folk med solid kunnskap om tradisjonshandverk. I tillegg har han samla en solid dugnadsgjeng.

Slik har han på fremdragende vis bidratt til å bygge forståelse og interesse for et kulturminne og et kulturmiljø som bærer viktig del av historia vår på Innherred. Hos Karlsen får du et ekstra blikk på fjordhistoria enten du farer forbi, stikker innom eller bidrar aktivt.

Landhandelmuseet er ikke bare et minnested der du kan tenke tilbake. Det er like mye et tenkested der du kan tenke framover. Utvalget av historiske handelsvarer kombinert med vertskapet sin breie samfunnskunnskap åpner opp for samtaler preget av undring og ettertanke heller enn historisk nostalgi.

Ofte er små museum opptatte av å presentere en bestemt del av historia på en bestemt måte. De presenterer en autorisert versjon. På landhandelsmuseet unngår du denne typen insistering. I stedet blir du invitert inn til å møte historia på din egen måte.  Slik framstår museet som åpent og upretensiøst samtidig som det bygger på kvalitet. Dette gir ei moderne formidlingsform som snakker godt med samtida.

Inderøy kommune gratulerer med prisen og håper at Ingunn Fylkesnes og Asbjørn Karlsen fortsatt vil dele opplevelse og kunnskap.

Prisen er et samarbeid mellom kommunen og SpareBank1 SMN og består av et pengebeløp og diplom. Prisen blir overrakt prisvinneren i forbindelse med InderøyFest i juni

Skjema