I første høringsrunde for lokal forskrift for skolekretsgrenser mottok vi flere høringsinnspill. Hovedutvalg Folk vedtok 10.02.25 å sende oppdatert høringsutkast med endring av skolekretsgrenser ut på høring i 6 uker.
Bakgrunn
Hovedutvalg folk vedtok i møte 11.11.24 å sende forslag til lokal forskrift om skolekretsgrenser i Inderøy kommune høring i perioden 11.11.2024 til 31.12.2024.
Ny opplæringslov (LOV-2023-06-09-30), gjeldende fra 01.08.24, har nye krav til forskrifter, høringer, kunngjøringer og innhold. Kommunestyret vedtar lokale forskrifter og skolekretsgrenser er hjemlet i §2-6.
Lokal forskrift skal på høring minimum 6 uker, den skal kunngjøres i Norsk Lovtidend, slik som Forvaltningsloven §38 første ledd bokstav c krever.
Kommunestyret i Inderøy kommune vedtok forrige gang skolekretsgrenser for Inderøy kommune imøte 03.10.19, da gjeldende fra 01.08.21. Disse forskriftene gjelder frem til nye er iverksatt, selv om opplæringsloven er ny, dette er avklart med Statsforvalteren i Trøndelag. Det betyr i praksis at dagens gjeldende forskrift gjelder for inntak av førsteklasseelever skoleåret 2025-2026, siden de tildeles skoleplass vinteren 2025.
På bakgrunn av høringsinnspillene legges saken frem til politisk behandling, i første omgang som ny høringsrunde. Siden endringer i høringsinnspillet fra FAU Sandvollan skole er av betydelig grad, sendes oppdatert høringsutkast med nytt kart som viser høringsforslag for ny skolekretsgrense, ut på høring i 6 uker.
Vurdering
Formålet med den lokale forskriften er å sikre lik praksis for alle elevene i Inderøy kommune, slik at elever og foreldre får en forutsigbarhet og en så like behandling som mulig. Forskrift om skolekretser og tildeling av skoleplass er gjeldende fra 1. august 2025.
Forskriften skal ivareta elevenes rettigheter til en plass på nærskolen. Forskriften skal bidra til forutsigbart for elever og foreldre om hvilken skole som er elevens nærskole og som de vil få tildelt skoleplass på ut ifra bostedsadressen.
Lokale forskrifter gjelder innenfor et bestemt område, for eksempel for elever ved en bestemt skole eller i en kommune eller et fylke.
§ 2-6.Kva grunnskole eleven skal gå på
Elevane har rett til å gå på ein skole i nærmiljøet. Kommunen kan gi forskrift om skolekrinsar. Ved tildeling av skoleplass og fastsetjing av forskrift om skolekrinsar skal kommunen leggje særleg vekt på kva skole som ligg nærast heimen. Kommunen kan også ta omsyn til topografi, trafikktilhøve og kapasiteten på skolane, og at barn i same nabolag skal få gå på same skole.
Etter søknad kan eleven takast inn på ein annan skole enn den eleven har rett til å gå på.
Skolekretsene gir oversikt over hvilke områder i kommunen som hører til hvilke skoler. Dette gir forutsigbarhet for kommunens innbyggere. For foreldre og elever anses dette å være særlig viktig. Inderøy kommunes gjeldende forskrift er hjemlet i tidligere opplæringslov. Behov for en ny lokal forskrift om skolekretser har bakgrunn i ny opplæringslov. I tillegg til å si noe om skolekretsene, vil forskriften si noe om retningslinjene for tildeling av skoleplass og for behandling av søknader om skoleplass på en skole utenfor skolekretsen.
Høringsutkastet er sendt ut til berørte skoler, elevrådene og FAU ved de kommunale grunnskolene, ungdomsrådet, berørte arbeidstakerorganisasjoner, Inderøy kommunale råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne og Inderøy kommunale foreldreutvalg. Høringene legges ut på kommunens innbyggerportal slik at alle interessenter inviteres til å komme med innspill til forskriften.
Kommunene skal sørge for at saken er så godt opplyst som mulig før forskrifter vedtas. Det følger av forvaltningsloven § 37. Av den grunn skal forskrifter på høring, slik at de som vil bli berørt får en mulighet til komme med sine synspunkter
Det har kommet inn høringsuttalelse fra FAU Røra skole og FAU Sandvollan skole.
Høringsuttalelser
Uttaler at de stiller seg bak høringsutkastet uten endringsforslag.
Flere familier over Andsetvegen-Vudduvegen og ned til Nedre-Vist/Vikan ønsker seg og søker seg til den skolen som er geografisk nærmest, og er det de har mest tilknytning til. Disse blir med dagens kretsgrenser tatt opp på Sakshaug, selv om det går tvert imot nærskoleprinsippet.
Videre skriver FAU at ordet "nærmiljø" ligg ikke kun i avstand, men også tilknytning. Regelen innebærer at barn som bor i samme området, skal få gå sammen på skolen, og at denne skolen skal være en skole i det som er det naturlege nærmiljøet til barna.
FAU mener at det må sees på kretsgrensene på nytt, og justere disse slik at de blir i henhold til nærskoleprinsippet. Om skoleskyss for de som sogner til en skole, men søker seg til, og får innvilget plass hos en annen: "det står også i utkastet til ny forskrift § 4-5 at "Det vil si at foresatte må dekke kostnadene til skoleskyss utover den kostnaden som gjelder skyss fram til opprinnelig nærskole"".
Her ber FAU om en presisering - da enkelte bor nærmere Sandvollan enn skolen de kommer til å få tildelt plass på- det må da vurderes om de bør ha krav på gratis skoleskyss, da det vil bli dyrere å for kommunen å busse de til skolen de sogner til etter dagens grenser. Vi leser det som forskriften også mener dette, men vi ber om en noe tydeligere tekst. Vi forstår det slik at forskriften kun mener at en ikke har krav skoleskyss avstander som er lengre, noe vi er enig i.
Kommunedirektøren bemerker at elever fra Vist og Vikan har nærskole Oppvekstsenter Vest (tidligere Lyngstad). Kommunedirektøren har ikke kjennskap til at elever i området ønsker å gå på Sandvollan skole, heller ikke etter at skoleveien ble forlenget til Oppvekstsenter Vest. Ifølge kart og folkeregister kan dette gjelde 4 elever per i dag. Flere av disse går i dag på Skarnsundet Montessoriskole.
Elever over Andsetvegen-Vudduvegen og helt til Malihaugen har i dag skolekrets Sakshaug skole som sin nærskole, avstanden for alle er nærmere Sandvollan skole.
Byggefelt Flatåsen (I tidligere forskrift fra 01.08.21 skolekrets Sakshaug)
Utgangspunkt Vudduvegen 558. Avstand til Sandvollan skole er 5.609 m. Avstand til Sakshaug skole er 6.385 m.
Gran - filialen og omegn (I tidligere forskrift fra 01.08.21 skolekrets Sakshaug)
Utgangspunkt Vudduvegen 448. Avstand til Sandvollan skole er 6.288 m. Avstand til Sakshaug skole er 5.708 m.
Skjemstadaunet (I tidligere forskrift fra 01.08.21 skolekrets Oppvekstsenter Vest) 10.7 km til Sandvollan skole. 8.7 km. til Oppvekstsenter Vest skole.
Gården Vist Nedre (I tidligere forskrift fra 01.08.21 skolekrets Oppvekstsenter Vest)
Avstand til Sandvollan skole 8.863 m.
Avstand til Oppvekstsenter Vest skole 10.285 m.
Grensen mot Sakshaug i Hommeldalen er ikke endret. To heimer - Refsåsen og Skogset - har kortere vei til Sakshaug skole enn til Sandvollan skole.
Skogset - Sandvollanvegen 440: Avstand til Sakshaug skole 4.875 m. Avstand til Sandvollan skole 5.795 m.
Sandvollanvegen 501 (skolekrets Sandvollan i forskrift av 01.08.21 og ingen endringer foreslått i høringsutkastet pr 01.08.25) har 4.388 m. til Sandvollan skole. 4.660 til Sakshaug skole
Konklusjon
Som lovteksten skriver, kan kommunen fastsette lokale forskrifter. Dette er ulikt de andre lokale forskriftene kommunestyret har vedtatt tidligere høsten 2024. Kommunedirektøren vurderer at det legges opp til politisk behandling av forskrifter, da alternativet er å saksbehandle alle innskrivinger til hvert skoleår som enkeltvedtak etter forvaltningsloven. Dette vurderes som svært tidkrevende for administrasjonen og uforutsigbart for foresatte og elever.
På bakgrunn av høringsinnspillene legges forskriften ut på høring i 6 uker, med oppdatert kart for skolekretsgrenser.
Dagens forskrift
Les dagens forskrift skolekretsgrenser 01.08.21 (PDF, 105 kB)
Første høringsutkast:
Første høringsutkast datert 11.11.24 (PDF, 308 kB)
Høringsutkast ny forskrift
Forskrift om skolekretsgrenser - høringsutkast - 2. gangs høring.pdf (PDF, 2 MB)
Send inn høringssvar
Frist for innspill er 24.03.25
Send inn høringssvar via skjema
Du kan også sende innspill via e-post til postmottak@inderoy.kommune.no eller pr post.
Skriv navnet på høringen i emnefeltet.
Inderøy kommune
Oppvekst og forebygging
Vennalivegen 7,
7670 Inderøy