Prevensjon

Alle prevensjonsmidler beskytter mot uplanlagt graviditet. Kondom beskytter i tillegg mot seksuelt overførbare infeksjoner.

For menn er fortsatt kondom det eneste alternativet, mens er du kvinne har du et stort utvalg å velge mellom.

Du bestemmer selv hvilken metode du ønsker å bruke. Skaff deg kunnskap om de ulike prevensjonsmetodene– om virkning, bivirkninger og bruksmåte – slik at du kan velge metoden som er best for deg. Informasjon, pris, fordeler og ulemper ved de ulike metodene kan også finnes i Sex og Samfunn`s oppdaterte Prevensjonsguide.

Begge parter har likt ansvar for å beskytte seg mot uønsket graviditet og seksuelt overførbare infeksjoner.

Det finnes mange ulike typer prevensjon:

Gratis prevensjon? 

Kvinner i alderen 16-21 år får økonomisk støtte til prevensjon fra staten. I 2022 utgjør dette 125 kroner per kvartal.

Dette betyr at mange får gratis prevensjon. For eksempel vil en pakke p-piller som koster mindre enn 125 kroner for 3 måneder være gratis. For p-piller som koster over 125 kroner må du betale den resterende del av summen over 125 kroner.

Hvis du ønsker langtidsvirkende prevensjon som p-stavhormonspiral eller kobberspiral vil prisen variere ut i fra hvor gammel du er. Kobberspiralen er gratis til og med fylte 20 år, mens de på 21 år betaler en egenandel. Du må ha resept for å hente denne på apoteket. Det er kun typen NOVA-T 380 som er med i bidragsordningen. Den som skriver ut resepten må derfor passe på at det blir skrevet på riktig type kobberspiral.

For p-stav og hormonspiral gjelder følgende: Dersom du er 16, 17, 18 eller 19 år er det gratis. Dersom du er 20 eller 21 må du betale en egenandel for p-stav og hormonspiral (unntatt Levosert som er gratis for deg som er 20 år). 

Ler mer på Sex og Samfunn.