Innovasjon og utvikling

Innovasjon i Inderøy handler om hva vi kan få til i fellesskap

Inderøy kommune har som en av fem hovedstrategier valgt innovasjon. En annen hovedstrategi blant de fem er innbyggerinvolering. Koblet sammen blir disse to hovedstrategiene et godt grunnlag for samskaping hvor kommune, næringsliv, frivillighet og innbyggere bidrar i fellesskap. Samskapingskommunen Inderøy handler om å lage løsninger sammen for å skape bærekraftig vekst og utvikling.

Hva betyr innovasjon?

Det kommer fra latin: innovare og betyr fornyelse; nyskapning; forandring; nye produkter, tjenester eller produksjonsprosesser; eller å bringe fram endringer i måten økonomiske goder eller andre verdier blir produsert på. Innovasjon er en betegnelse på menneskeskapt endring av verdiskapende aktiviteter.

Sagt enkelt: Nytt – nyttig - nyttiggjort

 

Hva kan vi skape sammen med andre? - samskaping som strategi for å skape bærekraftig vekst og utvikling

•Inderøy kommune startet prosessen med innovasjon med å invitere to forskere fra Sintef 01.09. og 03.09.21 med formål om å klargjøre begrep og skape en felles forståelse av innovasjon.
•Alle ledere i kommunen – ca. 50 personer samt alle politiske utvalg fikk den samme gjennomgangen for å skape et felles språk og en god forankring.
•Prosessen ble gjennomført høsten 2021 fram mot jul og den viste at mange ansatte i kommunen har drevet innovasjon over år uten selv å være bevisst på at dette var innovasjon.
•Inderøy kommune utlyste i 2022 interne innovasjonsmidler i kommunen i en vedtatt budsjettramme på kr. 500 000,-  som har resultert i 7 søknader med totalt omsøkt kr. 638 000,-.
•Kommunen vil også utlyse kr. 500 000,- i eksterne midler i 2023 slik at alle innbyggere, frivillighet og næringsliv kan søke innovative prosjekt etter bestemte vilkår.
 
Kjerknesvågen
Inderøy kommune har sammen med innbyggere, frivillighet og næringsliv gjennomført en prosess siden 2021 for å skape endring gjennom bærekraftig utvikling og vekst fram mot 2030.
Inderøy kommune tok initiativ vinter 2022 med å invitere planbussen fra NTNU. Planbussen bestod av arkitektstudenter samt veiledere fra NTNU.  De besøkte oss i februar/ mars 2022 i ei uke for å komme i kontakt med lokalbefolkning som et grunnlag for å presentere skisser/ plantegninger som forslag til hvordan de ser en bærekraftig utvikling på Kjerknesvågen. Samspillet mellom studenter og de som bor på Kjerknesvågen har vært meget positivt. En uttalelse fra veileder Erik Frydenlund Hofsbro sier noe om samskaping og mottakelse i Inderøy når han sier: "Jeg vil benytte anledningen til å takke for et strålende samarbeid! Dere har nesten satt standarden (og forventningene) for hvordan vi ønsker at «Planbussen» skal kunne fungere i årene som kommer, så det er vi bra fornøyde med!"
Energismart Inderøy
  • Formålet med programmet er å realisere forbildeprosjekter som bringer fram og demonstrerer ny og innovativ energi- og klimateknologi, herunder systemer som integrerer flere teknologier og løsninger.
  • Prosjektene må kunne vise betydelig potensiale for reduksjon av energiforbruk og/eller klimagassutslipp, eller de må kunne gi betydelige bidrag til økt forsyningssikkerhet gjennom forbedringer i energi- og effektbruk.
  • Høy grad av sluttbrukermedvirkning skal sikre relevans og at realisering av prosjektresultater kan skje hurtig     Målsetting med prosjektet:
  • Utvikle forretningsmodeller som sikrer fullskala bruk av fleksibilitet fra ulike typer kunder
  • Fleksibilitet inkluderer både fleksible ressurser (forbruk, produksjon og energilager), men også fleksibilitet på tvers av energibærere (elektrisk vs. termisk)
  • Realisere termisk fleksibilitet for å frigjøre nettkapasitet (strømnettet)

 

Frivillig Inderøy - aktivitetskoordinator Inderøyheimen

  • Frivillighet, kultur og nærmiljø-vert  på Inderøyheimen skal bidra til at Inderøyheimen er en sentral del av sentrum i Straumen.
  • Visjonen Liv i lag henspiller også på det å Leve hele livet sammen, på tvers av generasjoner og behov.
  • Liv i lag skal supplere behovene for beboere, besøkende og ansatte i sitt liv og hverdag.
  • Liv i lag skal fylles med aktivitet i store deler av dagen og være åpen for aktiviteter på kvelden. Med aktiviteter mener vi konserter, danseforestillinger, pop- up restauranter, temamøter, film og TV fremvisninger og skape rom for samtaler og møter mellom mennesker. Det skal også være et aktivt mat og serveringstilbud til alle som er innom huset.
  • Liv i lag skal være et sted der folk kan komme å bidra til opplevelser, gjennom å bidra med frivillig innsats.