Forskriften er hjemlet i forurensningsloven og brann- og eksplosjonsvernloven med tilhørende forskrifter.
Kort oppsummert:
Åpen brenning er forbudt, med mindre annet følger av forskriftens § 5 om unntaket fra forbudet:
§ 5. Unntak fra forbudet Følgende brenning skal likevel være tillatt såfremt det ikke oppstår fare for brann, eller for øvrig er i strid med forskrift om brannforebygging eller annet regelverk.
a. Åpen brenning på grillinnretninger, utepeiser, matbål, tilrettelagte bålplasser og lignende med kull og/ eller rent trevirke. Brenningen må ikke skje så nær vegetasjon, svaberg eller annet fast fjell at det forårsaker skade. Grill må ikke settes direkte på underlaget.
b. Kontrollert brenning av sankthansbål. Kun rent trevirke.
c. Landbruksnæringen. Brenning av løs halm og kvist og stubb fra kantrydding, beitearealer og nydyrking, der dette er en del av driften. Brenning av rent trevirke, som gamle grinder, paller og materialkapp og tilsvarende. Brenning skal meldes på forhånd til brannvesenets alarmsentral.
d. Brannvesenets øvelsesbrenning av kondemnerte bygninger, samt kontrollerte slukningsøvelser.
e. Bråtebrenning og brenning av tørt hageavfall.
Forskrift om åpen brenning og brenning av avfall
Formålet med denne forskrift er å forhindre forurensning og helseproblemer i kommunen som følge av åpen brenning og brenning av avfall.
Denne forskrift gjelder åpen brenning og brenning av avfall innenfor kommunens grenser. Forskriften omfatter alt næringsavfall, husholdningsavfall og hageavfall.
I denne forskrift menes med:
a. Åpen brenning: Åpen brenning omfatter alle former for utendørs brenning.
b. Avfall: Avfall er kasserte gjenstander, materialer eller stoffer som stammer fra husholdningene (husholdningsavfall) eller fra bedrifter (næringsavfall). Det vises for øvrig til forurensningslovens definisjoner.
c. Brenning av avfall: All avfallsbrenning ved åpne bålplasser. Samt brenning i småovner ute/inne og forbrenningsovner som ikke har tillatelse etter forurensingsloven.
d. Rent trevirke: Trevirke som er ubehandlet, ikke malt, beiset, trykkimpregnert eller lignende.
Åpen brenning er forbudt, med mindre annet følger av forskriftens § 5 om unntaket fra forbudet. Dette inkluderer også brenning i forbindelse med landbruk, opprydning rundt fritidsboliger og private boliger.
Det er den som gjør opp ild, som er ansvarlig for at brann ikke oppstår. Det skal være tilgang på slokkemidler i tilstrekkelig mengde der dette er nødvendig for å ivareta brannsikkerheten. Den som gjør opp eller har planlagt å gjøre opp ild har også ansvar for at avfall ikke spres fra plass for brenning, at det ikke ligger igjen brann- og avfallsrester der brenning var planlagt eller har foregått, og at bålplass og omgivelser ryddes etter brenning.
Kommunen kan i særlige tilfeller etter skriftlig søknad gi dispensasjon fra forbudet i § 4 om forbud mot åpen brenning.
Kommunen ved lokal forurensningsmyndighet og brannvesenet fører tilsyn med at bestemmelsene i denne forskrift overholdes.
Enkeltvedtak fattet med hjemmel i denne forskrift, kan påklages, jf. forvaltningslovens § 28. Klagen sendes til den instans som har fattet vedtaket.
Ved brudd på forskrift kan kommunen ved lokal forurensningsmyndighet, og kommunen ved brannog redningsvesenet etter delegert myndighet:
a) Gi pålegg etter forurensningsloven § 7 fjerde ledd og/eller § 37
b) Ilegge tvangsmulkt etter forurensningsloven § 73
c) iverksette tiltak hvis pålegget ikke etterfølges etter forurensningsloven § 74
d) kreve refusjon av utgifter i forbindelse med gjennomføring av tiltak etter forurensningsloven § 74
e) anmelde forholdet etter forurensningsloven § 78 om straffeansvar for forurensning og § 79 om straffeansvar for ulovlig håndtering av avfall
Forskriften trer i kraft ved kunngjøringsdato.